Inför OS i Tokyo och OS i Peking

Samtidigt som nedräkningen till sommar-OS i Tokyo pågår för fullt så pågår också uttagningarna till vinter-OS i Peking 2022. Tidigare denna månad meddelade SOK att Martin Ponsiluoma, Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson tagits ut till den svenska skidskyttetruppen i OS 2022.

För de tre skidskyttarna blir detta karriärens andra olympiska vinterspel. Samtliga debuterade i OS-sammanhang i Pyeongchang 2018 där Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson nådde fantastiska resultat. Hanna Öberg sköt hem ett guld på 15 km distans och ett silver i damernas stafett. Två medaljer blev det även för Sebastian Samuelsson som vann guld i herrarnas stafett och silver i jaktstarten. För Martin Ponsiluoma blev det medaljlöst i Sydkorea. Men i år tog han revansch och sköt hem ett VM-guld i sprint, ett VM-silver i stafett och ett VM-brons i Mixstafett.

VM-medaljer blev det även till Öberg och Samuelsson i årets VM i Pokljuka. Hanna Öberg vann silver i distansloppet, brons i mixstafetten och brons i singelmixstafetten. För Samuelsson blev det silver i jaktstarten, silver i stafetten, brons i mixstafetten och brons i singelmixstafetten.

I höst kommer SOK meddela vilka fler som kommer tas ut i skidskyttetruppen.

Sommar-OS – snart är det dags

Innan Peking-OS ska dock Sommar-OS i Tokyo gå av stapeln. Sommarspelen är snart bara två månader bort och vi följer med spänning de svenska uttagningarna. Än så länge är 37 atleter uttagna till den svenska truppen. Bland dessa finns flera tidigare olympiska medaljörer, bland annat seglaren Max Salminen, simmerskan Sarah Sjöström och brottaren Sofia Mattsson.

Enligt en artikel på svt.se kan Tokyo-OS bli ett riktigt bra OS för Sveriges del. Enligt artikeln har en statistisk prognos från Gracenote visat att det kan bli så många som fem svenska guldmedaljer i detta sommar-OS. Så många guld har inte Sverige kammat hem under ett OS på över 60 år.

SOK har inte själva presenterat någon prognos för årets sommar-OS. Hela truppen är inte heller uttagen.

I Tokyo-OS kommer fem nya idrotter att göra OS-debut. De nya OS-grenarna är softball, klättring, surfing, karate och skateboard. Ännu så länge finns ingen i den svenska truppen som tävlar i någon av de nya idrotterna. Men truppen är som sagt inte färdig än.

OS i Tokyo startar den 23 juli och pågår fram till och med den 8 augusti. Direkt efter startar de Paralympiska sommarspelen.

Comments are Closed