Sportåret 2022 med fotbolls-VM och Peking-OS

2022 kommer att bli ett riktigt sportår. Framför oss har vi både ett olympiskt vinterspel och ett fotbolls-VM för herrar. Vinterspelen är dessutom bara några veckor bort. Den 2 februari drar tävlingarna igång i Peking som står värd för det 24:e olympiska vinterspelet genom tiderna. Officiellt börjar dock OS först den 4:e februari då invigningen sker.

Den som väntar på vinter-OS behöver alltså inte vänta länge. Mindre än en månad återstår och den svenska truppen är nu nästan spikad och SOK har satt sina mål. Om SOK spår rätt kommer de svenska idrottarna att ta hem 15 medaljer i Peking. Det är en medalj mer än förra vinterspelet i Pyeongchang 2014 då den svenska truppen fick med sig 14 medaljer.

Svenska skidskyttetruppen

Den svenska truppen är som sagt nästan helt klar. 8 skidskyttar är uttagna:

  • Peppe Femling: Guld i stafett 2018
  • Sebastian Samuelsson: Guld i stafett 2018, silver i jaktstart 2018
  • Martin Ponsiluoma
  • Jesper Nelin: Guld i stafett 2018
  • Linn Persson – Silver i stafett 2018
  • Hanna Öberg – Guld 15 km 2018, silver i stafett 2018
  • Elvira Öberg
  • Anna Magnusson – Silver i stafett 2018

Sex av skidskyttarna har OS-medaljer med sig i bagaget sedan tidigare och bara en i skidskyttetruppen gör OS-debut: Elvira Öberg.

Nytt i OS

Precis som vanligt så introduceras också ett antal nya OS-grenar under vinterspelet i Peking. I detta vinterspel kommer inte mindre än 7 nya grenar att finnas på schemat. Många av dem är mixade laggrenar: short track lag mix, bakhoppning lag mix, snowboardcross lag mix, freestyle hopp lag mix. Övriga nya grenar är: monobob dam och freeski Big air damer och herrar.

OS-schemat

Skidskyttetävlingarna startar den 5:e februari. Du hittar hels OS-schemat på SOK:s webbsida eller på den officiella OS-sidan. Tävlingarna kommer att arrangeras från 02:00 och fram till eftermiddagarna svensk tid.

Fotbolls-VM i november/december

Betydligt längre bort i tiden ligger herrarnas omdebatterade fotbolls-VM i Qatar. Mästerskapet startar först i slutet på året, närmare bestämt i november. VM-kvalet är inte ens klart och för Sveriges del är det fortfarande osäkert om det blir något VM 2022. Några av nationerna som är klara för mästerskapet är Frankrike, Spanien, Brasilien, Argentina och Tyskland. Grannlandet Danmark är också en av nationerna som är redo för VM-slutspel.

Qatar-VM startar den 21 november och avslutas den 18 december. Det blir med andra ord ett fotbolls-VM mitt i vintern för ovanlighetens skull. Datumen har valts med hänsyn till temperaturen som är för hög under juni/juli. På fotbollsvm.se kan du se samtliga TV-tider för fotbolls-VM.

På fotbollsvm.se kan du också följa VM-kvalet. De har både tabeller och spelscheman för dig som vill hålla koll på hur det går för landslagen i jakten på en slutspelsplats.

Comments are Closed