Snart dags för damernas fotbolls-EM

Snart drar nästa stora mästerskap igång och förgyller sommaren för alla fotbollsintresserade. Den 6 juli börjar nämligen damernas fotbolls-EM i England efter att ha skjutits upp ett år.

Damernas fotbolls-EM skulle egentligen ha spelats 2021, men stoppades av pandemin. I juli är det dock äntligen dags för EM:et att spelas och det svenska landslaget kommer vara på plats och kämpa för ett blågult EM-guld. Sverige är dock långt ifrån favoriter. Tittar vi på oddsen inför EM så är Sverige endast fjärdehandsfavoriter tillsammans med Tyskland. Ett spel på Sverige eller Tyskland som vinnare ger höga 9.00 i odds hos unibet just nu.

Bättre chans spås Spanien ha. De är vinnarfavoriter till oddset 4.50. Oddstvåa är värdnationen England till oddset 5.50 och tredjehandsfavoriter är Nederländerna och Frankrike till oddset 7.00.

Sverige möter Nederländerna i premiären

Sverige har lottats in i grupp C tillsammans med Nederländerna, Portugal och Schweiz. Redan i första matchen ställs Sverige mot Nederländerna. Sverige behöver dock inte vinna sin grupp för att gå vidare till kvartsfinal då både gruppettan och grupptvåan går vidare. Att vinna gruppen kan dock vara en fördel då gruppettan får möta en grupptvåa.

Sveriges premiärmatch spelas den 9 juli, därefter väntar Schweiz den 13 juli och sist Portugal den 17 juli.

Svenska truppen och EM-låten har släppts

Den svenska truppen med förbundskapten Peter Gerhardsson i ledning har offentliggjorts. Några av spelarna som är uttagna är målvakten Hedvig Lindahl, Caroline Seger, Fridolina Rolfö och Kosovare Asllani. Här hittar du hela EM-truppen.

Den svenska EM-låten har också presenterats och det är Molly Sandén, Maria Smith och Victor Thell som står bakom låten som heter ”Vi:et i vinsten”.

Vänskapsmatch mot Brasilien

Innan det blågula landslaget åker till EM kommer de möta Brasilien i en vänskapsmatch på Friends Arena i Stockholm för att ladda upp. Publikintresset för matchen är stort. Enligt Svenska Fotbollförbundet har runt 30 000 biljetter sålts till matchen och dyker de flesta upp så sätts nytt rekord för en svensk damlandslagsmatch. Det nuvarande rekordet ligger på 25 882 personer och sattes 2019 när de svenska damerna mötte Tyskland.

Sverige klara för VM

Efter EM blir damlandslagets nästa uppgift att ta sig an sista matchen i VM-kvalet. Den 6 september spelar de kvalmatch borta mot Finland. Sverige är dock redan klara för VM slutspel, de är etta i gruppen med nio poängs försprång till Finland som är grupptvåa. VM kommer att spelas nästa år i Australien och Nya Zeeland. Det verkar inte ha kommit ut några odds för världsmästerskapet ännu. Men när VM-kvalet är avgjort dyker det säkert upp odds på slutspelet.

Comments are Closed