Flagga från Östersunds VM 2008

Skidskytte-VM 2019

2019 arrangeras VM i Skidskytte i Östersund. Det blir det femte världsmästerskapet i skidskytte som anordnas i Sverige sedan 1961 då det första svenska VM:et arrangerades. På den tiden var sporten endast öppen för herrar och några medaljer i stafett delades inte ut trots att loppet kördes. Hade det varit en medaljgren hade Sverige med Klas Lestander, Tage Lundin och Stig Andersson tagit hem bronset.

Sedan dess har mycket hänt, damer får numera tävla i VM och stafett är en av medaljgrenarna precis som sprint. 2019 kommer som sagt Skidskytte-VM återigen avgöras på svensk mark, närmare bestämt i Östersund som har varit värd för evenemanget två gånger tidigare: 1970 och 2008.

Några vidare framgångar för de svenska skidskyttarna har det dock inte blivit på hemmaplan med undantag för VM 1986. Då arrangerades damernas VM i Falun och svenska Eva Korpela tog guld på 10 km, brons i sprinten och silver i lagstafetten tillsammans med Inger Björkbom och Sabine Karlsson. I de andra mästerskapen har de svenska medaljerna uteblivit.

Att Sverige ska arrangera VM 2019 har varit känt ända sedan 2014 då Östersund röstades fram som värdstad. Någon direkt information om evenemanget har inte lämnats ut, och det är kanske inte så konstigt med tanke på att det är två år kvar. En sak vet vi dock, och det är att man kommer föra in en ny tävlingsgren på programmet: Singel-mixstafett.

För den som följer världscupen är det ingen obekant gren, men i VM gör den debut 2019. Singel-mixstafett kanske låter komplicerat, men är i själva verket enkelt. En dam och en herråkare kör stafetten tillsammans. Damåkaren kör sträcka ett och tre i stafetten och herråkaren sträcka två och fyra.

Vad kommer då Sverige ha för chanser i VM på hemmaplan om två år? I skrivande stund satsar minst en klubb på att få med två av sina åkare i mästerskapet. SK Bore har meddelat att man satsar extra på sex åkare, och att målet är att minst två av dem ska ta sig till VM i Österstund.

Men räcker tiden till för att hinna få fram medaljhopp? I en intervju som publicerades på svt.se i början av 2015 menade både Magdalena Forsberg och Björn Ferry att tiden för att vaska fram nya talanger till mästerskapet 2019 borde finnas. Detta kan förstås göras på många sätt och Ferry föreslog att man ska titta utanför den egna sporten och lära en bra skidåkare att skjuta om man vill skynda på processen.

Förutom VM i skidskytte så avgörs även VM i Alpint i Åre samma år. Det blir med andra ord massor av internationella stortävlingar i skidor i norra Sverige år 2019. För att möjliggöra projektet har flera aktörer ställt upp och bidragit, bland annat Östersunds kommun som bidrar med 4 miljoner.

Vi på skidskytte.nu ser fram emot evenemanget och kommer med spänning följa förberedelserna inför nästa skidskytte-VM, nästa år hålls inget VM då man istället tävlar i OS i Pyeongchang. Arrangören har redan lagt upp en webbsida www.2019ostersund.se plus skapat ett konto på Instagram. Ju närmre tävlingsstarten vi kommer, desto mer lär de olika sidorna fyllas på med bilder och information.

 

Comments are Closed